9 października uczniowie gimnazjum i szkoły przysposabiającej do pracy uczestniczyli w wycieczce do Piekarni „Jędryka” Celem wycieczki było poznanie zawodu piekarza, zapoznanie z etapami wypieku chleba, poznanie produktów do wyrobu pieczywa.Pani Iwona, oprowadzała nas po piekarni, tj. pomieszczeniach produkcyjnych, w których przyglądaliśmy się pracy piekarzy przygotowujących różne rodzaje pieczywa. W jednym z pomieszczeń piekarz formował bułki wypełniając je dżemem porzeczkowym, w innym panie ugniatały ciasto chlebowe, a piekarz przygotowywał mieszankę do chleba orkiszowego. Mogliśmy też zobaczyć jak waży się ciasto i wkłada do foremek nadając odpowiedni kształt i wielkość chleba. Najciekawszym miejscem było dla nas „serce piekarni”, gdzie w specjalnych ogromnych pojemnikach, o odpowiedniej temperaturze, wyrabiało się żur do chleba, czyli tak zwany naturalny zakwas., a następnie mieszało się go w specjalnych kotłach z mąką, wodą i solą. To tutaj też zobaczyliśmy maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi, ogromne piece, w których piekły się bułki oraz chleby. Na koniec Pan Lech Jędryka zaprosił nas na film „Historia chleba”. Oglądając film mogliśmy porównać pracę piekarza dawniej i dziś (m. in. piece kamienne, piece gazowe, wyrabianie ciasta w rękach, a obecnie w specjalnych kotłach, koszyki wiklinowe do nadawania kształtu chleba i obecnie misy, foremki o różnych wielkościach).Dużą przyjemność sprawiło nam delektowanie się pysznymi, świeżymi rogalikami oraz soczkami, którymi poczęstował nas gospodarz Pan Lech Jędryka. Z ogromnym szacunkiem do pracy piekarza opuściliśmy piekarnię, dziękując za trud wielu pracowników nie tylko w dzień, ale przede wszystkim w każdą noc, także niedziele i święta, abyśmy mogli zajadać się świeżym, chrupiącym chlebem już od samego rana.
Ostatnie komentarze