Program „Owoce i warzywa w szkole”

Program „Owoce i warzywa w szkole” skierowany jest do dzieci uczęszczających do szkół podstawowych do klas I-III. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie dzieci na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe. Towarzyszą temu działania o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych propagujące zdrowe odżywianie. Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się przez okres 10 tygodni w semestrze 2- 3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.

Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) 
oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2016/2017 wynosi ok. 19,762 mln EUR (ok. 84,265 mln PLN).

Żródło: http://www.arr.gov.pl/owoce-i-warzywa-w-szkole